laptop-kopen

laptop-kopen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Laptop die bij je past

Tegenwoordig heb je laptops in verschillende modellen, maten en prijsklassen. Het is goed om te weten welk model je in gedachten hebt en welke prijs je ervoor over hebt. Zo kun je gericht de verschillende soorten met elkaar vergelijken. Bedenk bij de grootte van de laptop wat voor jou het meest praktische is.

Neem je de laptop overal mee naartoe, dan is een klein formaat handiger dan een laptop met een groot scherm. Het gewicht van de laptop kan daarbij ook een doorslaggevende factor zijn. Een laptop met een stevige behuizing en een ingebouwde CD/DVD kan, als je hem overal mee moet torsen, een behoorlijke last worden. Er zijn veel verschillen in de kwaliteit van het beeldscherm. Lees hier meer over in tip 3.

Gebruik je de laptop veel? Dan is het zeer de moeite waard om aandacht te besteden aan het energieverbruik van de laptop en de warmteontwikkeling. Een zuinige processor houdt niet alleen een minder warme laptop in, maar betekent ook een langere levensduur van de batterij. Vergelijk ook de snelheid van de processor van de verschillende laptops.

Via het internet kun je op een heel gemakkelijke manier de beste laptop naar jouw behoefte vinden met de koopwijzer. Aan de hand van het beantwoorden van vragen stel je het gebruikersdoel samen. Met het gebruikersdoel vind je de meest geschikte laptop zodat je niet misgrijpt naar een te duur of te ingewikkeld apparaat.

Het beeldscherm

Het ene beeldscherm is het andere niet. Er is veel verschil in kwaliteit, beeldscherm functies, afmetingen resoluties en verhoudingen.
Met verhoudingen worden de afmetingen van hoogte en breedte van het beeldscherm bedoeld. Tegenwoordig wordt de verhouding 16:9 (breedte: hoogte) het meest gebruikt. Vroeger was dat 4:3. Laptops met een breedbeeldscherm hebben in verhouding een breder scherm dat minder hoog is. Het is persoonlijk of je dit prettig vindt werken. Diagonaal kunnen laptopbeeldschermen ook erg verschillen. De formaten liggen tussen de 7 en 17 inch diagonaal. Mensen die hun laptop overal mee naartoe nemen, kunnen beter kiezen voor een scherm van 7 of 12 inch. De meest gangbare maat is de 14 en 15 inch laptop. De 17 inch laptop is zwaarder. Ook gebruikt een 17-inch scherm veel energie. De 17-inch laptop wordt vooral veel gebruikt als vervanger van de desktopcomputer.

De resolutie van een beeldscherm geeft aan uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Het is bepalend voor de scherpte van het beeld. De resoluties van laptopbeeldschermen zijn heel verschillend. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de scherpte van het beeld. Er is meer mogelijk met details en kleine dingen op het scherm, zoals het desktop icoontje. Uiteraard zijn schermen met een hogere resolutie duurder dan de schermen met een lagere. Het betekent echter niet dat de duurdere beter zijn. Sommige mensen houden helemaal niet van kleine details op het scherm. Het is dus weer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Je kunt alleen een goed idee krijgen over je voorkeur wat de resolutie van het beeldscherm betreft, als je zelf de verschillende mogelijkheden in de winkel gaat bekijken.

Laptop extra\'s

Wanneer je een laptop koopt en je wilt niet teveel geld uitgeven, kun je jezelf afvragen welke extra’s je allemaal nodig denkt te hebben. Je kijkt allereerst naar snelheid en geheugen. Veel laptops worden verkocht met allerhande extra’s zoals een ingebouwde webcam, bleutooth functie, cd/dvd-brander. Als je dat helemaal niet nodig hebt, kun je hiermee al veel geld besparen. Bovendien kosten al die extra’s ook extra geheugen en opslagruimte. Je kunt altijd later nog een cd- of dvd-brander/lezer kopen als extern apparaat, die je via usb aansluit. Dit levert extra voordeel op. Je kunt ze namelijk thuis laten als je ze niet nodig hebt. Zo heb je het gemak van een dunne en lichte laptop voor onderweg en thuis de extra functionaliteit dankzij de externe apparaten.

Webcam

Webcam is de populaire afkorting voor webcamera. Het is een kleine videocamera die beeld, en vaak ook geluid, kan vastleggen. Die beelden kun je naar andere mensen sturen via chatprogramma’s (bijvoorbeeld MSN) of via videoconferencing. Webcams kunnen ook gebruikt worden als beveiligingscamera of babyfoon. Je kunt er foto’s mee maken en in veel gevallen kun je zelfs op objecten inzoomen. Als de webcam niet is ingebouwd, kun je deze aansluiten op je laptop via usb.

Bluetoothfunctie

Bluetooth is een product waarmee je draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand tot stand kunt brengen. Zo kun je bijvoorbeeld met een bluetooth adapter je computer draadloos aan mobiele apparaten koppelen. Denk hierbij aan gsm’s, pda’s en headsets.

Cd/dvd-brander

Je kunt met talloze softwareprogramma’s cd’s en dvd’s branden. Dat wil zeggen dat je films, foto’s en muziek kunt downloaden of kopiëren op schijfjes.

Laptopaccessoires

Voor de laptop zijn allemaal handige accessoires verkrijgbaar. Vaak kun je deze accessoires direct bij de aankoop van je laptop krijgen, maar je kunt ze ook later bijkopen. Of je ze handig vindt, is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur.

Laptopaccu

Een laptopaccu, ofwel batterij, voorziet je laptop van stroom. Je hebt gedurende een periode geen stopcontact nodig om je laptop te gebruiken. De gemiddelde duur van een laptopaccu is drie uur. Er zijn verschillende soorten accu’s verkrijgbaar. De A-merken bestaan uit accu’s die speciaal voor een bepaald type of merk laptop zijn ontworpen. Er zijn echter ook B-merken, die zo zijn ontworpen dat ze in verschillende laptops passen. Een extra accu kan handig zijn als je veel met je notebook onderweg bent.

Docking station

Een dockingstation is een verlengstuk (uitbreiding) van je laptop, waarmee je allerhande randapparatuur kunt aansluiten. Denk aan een toetsenbord, muis, printer of beeldscherm. Ook doet het dockingstation dienst als adapter. Het dockingstation kun je op de laptop aansluiten door middel van een usb-kabel. Tegenwoordig heb je dockingstations die speciaal gemaakt zijn om een ergonomische houding te ondersteunen. Ze bieden steun aan de rug, pols en schouders. Men heeft het dan niet over dockingstations, maar ergostations. Let met de aanschaf van een dockingstation er wel op dat je hetzelfde merk neemt als je laptop. De meeste dockingstations zijn alleen geschikt voor het eigen merk.

Losse speakerset

Losse speakers kunnen je pc of laptop een beter geluid geven als je veel films of muziek afspeelt. De losse speakers worden rond de computer opgesteld. De geluiden worden erg realistisch als je bijvoorbeeld spelletjes op je computer speelt.

Laptoptas

De laptoptas is speciaal ontwikkeld om je laptop op te bergen en te vervoeren. Het materiaal van de tas is isolerend en stootvast, zodat je laptop optimaal wordt beschermd.

Mini-laptop: netbook

De mini laptop is een kleinere, lichtere en goedkopere uitvoering van de gewone laptop. Met het kleine beeldscherm en lichte gewicht kunnen ze makkelijk overal mee naartoe worden genomen. Ze worden ook wel netbook genoemd. De functie van de mini laptop is vooral het toegang krijgen tot internetapplicaties waar je maar wilt. Een mini laptop heeft geen optische schijf, maar daarvoor in de plaats bevat het een cardreader en kan er via een USB aansluiting een externe optische drive op worden aangesloten. Het toetsenbord en beeldscherm zijn veel kleiner. Het formaat van het beeldscherm ligt tussen 7 en 10 inch. De mini laptop is als het ware een kruising tussen een zware smartphone (een mobiele telefoon met touchscreen of toetsenbordje met toegang tot het internet) en een zeer lichte laptop met een klein beeldscherm, zonder optische schijf en weinig processorkracht.

Veel mensen kiezen voor een mini laptop omdat deze goedkoper is dan een gewone laptop en voor de eenvoudige taken prima voldoet. Je kunt er mobiel mee internetten. Sommige zijn zelfs geschikt voor het afspelen van een DVD. Er zijn tegenwoordig ook mini laptops op de markt gebracht met een geïntegreerd UMTS/HSDPA modem. Het grootste gemak is het makkelijk overal mee naartoe kunnen nemen. In de eerste helft van 2009 bestond het aandeel van de mini laptop voor 20 tot 30 procent van alle particuliere laptop verkopen.

De prijs van een netbook ligt tussen de 200 en 600 euro. De goedkope mini laptops hebben over het algemeen geen harde schijf en een beperkt RAM geheugen. De duurdere varianten hebben vaak wel een harde schijf of RAM-disk. Het besturingssysteem van duurdere mini laptops is meestal Windows XP, terwijl de goedkopere Linux als besturingssysteem hebben.

Netwerk en internet

Een laptop werkt net als de pc op verschillende manieren. Verbinding met het internet kan via de telefoon. Via een modem kun je een telefoonsnoer aan de laptop koppelen. Zo kun je via de telefoon inbellen op internet via een ISP. Hiervoor betaal je flink wat telefoonkosten. Dit is alleen handig als je slechts incidenteel op het internet zit. Je kunt voordeliger internetten via een breedbandverbinding tegen een vast tarief per maand. Er zijn verschillende aanbieders. Je zult ze met elkaar moeten vergelijken om de meest aantrekkelijke te kiezen. Soms worden hele pakketten aangeboden, met vaste prijzen voor mobiel en digitale televisie.

Alle laptops zijn standaard uitgerust met een aansluiting voor een UTP netwerkkabel. Hierin gaat een normale netwerkkabel. Zo kun je toegang krijgen tot het bekabeld netwerk. De moderne laptops zijn allemaal luitgerust met een ingebouwde draadloze netwerk kaart. Je kunt in openbare gebouwen (hotels, restaurants, bedrijven, congrescentra en dergelijke) en bepaalde plekken via de zogenaamde Wi-Fi-hotspots of access-points steeds meer op deze manier verbinding maken met het internet. De exacte locaties voor de Wi-Fi-hotspots in Nederland en België kun je opvragen via het internet. In de meeste locaties moet je betalen om van deze service gebruik te maken. Er zijn in Nederland op dit moment echter 130 plaatsen waar deze service gratis wordt aangeboden.

Het RAM-geheugen

RAM is de afkorting voor Random Access Memory. Het is het werkgeheugen van de laptop. Je kunt het RAM-geheugen vergelijken met een kleine harddisk, die constant van inhoud wisselt, terwijl je aan het werk bent. Het RAM-geheugen is echter veel sneller dan een harddisk. Zo kun je programma onderdelen veel sneller oproepen dan vanaf de harddisk. Je kunt het RAM-geheugen dan ook zien als opslagruimte van de processor. Het RAM-geheugen bevat miljoenen transistoren en condensatoren die in koppels geheugencellen vormen. Ze zorgen ervoor dat informatie voor langere tijd kan worden opgeslagen. Deze informatie kan steeds weer worden opgevraagd.

Het RAM-geheugen van een laptop kan een belangrijke factor zijn in je keuze. Als je meerdere zware programma’s tegelijkertijd wilt kunnen uitvoeren, kies je bij voorkeur voor een laptop met 4 GB intern geheugen (of meer). Zware softwareprogramma’s bestaan uit grafische tools als Photoshop, VM are images, filmbestanden en dergelijke. Gebruik je deze niet, dan volstaat een laptop met 2 GB intern RAM-geheugen. Dit is het geval wanneer je de laptop alleen gebruikt voor tekstverwerken, internetten en mailen. Hoeveel geheugen je nodig hebt, is afhankelijk van je besturingssysteem en het aantal programma’s dat je tegelijkertijd gebruikt. Windows XP heeft minder geheugen nodig dan Windows Vista. Je kunt altijd klein beginnen en naar mate je steeds meer software gebruikt, kun je vrij eenvoudig geheugen bij (laten) plaatsen.

Service en garantie

Het verdient aanbeveling om je de aanschaf van je laptop aan te vullen met een goed servicecontract. In veel gevallen kun je deze servicecontracten los kopen van de laptops. Het contract verzekert je van extra garantie en een bepaalde service voor een vastgestelde periode. Een laptop is lastig zelf te repareren.

Als je een probleem hebt met je laptop, heeft dit in veel gevallen te maken met het beeldscherm. Besteed hier aandacht aan als je de voorwaarden doorneemt. Let goed op welke service, ondersteuning en garantie wordt geboden. Omdat de vandaag aangeboden modellen vanwege de snelle technologie al snel plaats maken voor nieuwe, kan het voorkomen dat de leverbaarheid van onderdelen lang op zich kan laten wachten. Alleen daarom is het al belangrijk om te kiezen voor een verlengde garantieperiode. Je betaalt dan wel iets meer voor je laptop, maar je koopt tegelijkertijd ook meer zekerheid naar de toekomst toe, wat garant staat voor een langere gebruiksduur.

Vraag ook naar de service die je (eventueel) bij de aankoop van je computer krijgt. Het maakt verschil of je de laptop bij een supermarkt koopt of bij een gerenommeerd computerbedrijf. Service kan bestaan uit een helpdesk die je kunt bellen voor vragen of ondersteuning bij het oplossen van problemen, installatiehulp, reparaties en preventief onderhoud.

Een tweedehands laptop

En tweedehands laptop kopen kan veel geld besparen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun laptop verkopen. De laptop wordt bijvoorbeeld achteraf te weinig gebruikt, of is ingeruild voor een nieuwer model. Soms worden hele partijen verkocht uit een faillissement. Vraag de reden van de verkoop als je besluit een tweedehands laptop aan te schaffen. Als je een laptop van een particulier koopt, krijg je geen garantie. Het is dus belangrijk de laptop even aan te zien en uit te proberen. Neem hier dan ook uitgebreid de tijd voor. Check de laptop op snelheid en test alle toetsen even uit.

Er zijn ook winkels die tweedehands laptops aanbieden, die van top tot teen zijn gecontroleerd. Soms geeft de winkel er ook nog drie maanden garantie op. Toch zijn deze tweedehands laptops vaak niet goedkoper dan de nieuwe exemplaren. Bedenk dat de technologie steeds sneller zorgt voor nieuwere modellen, terwijl de oudere modellen nog op voorraad in de winkel staan. De oudere modellen worden dan al snel tegen bodemprijzen aangeboden. Zo kun je voor minder geld toch al gauw een nieuwe computer kopen.

Een computer van een particulier kopen is riskant. Je weet immers niet of er iets mis is met de laptop. Je kunt vragen aan de verkoper waarom hij de laptop van de hand doet. De reden die de verkoper geeft, moet je maar voor waarheid aannemen. Anders is het als je de laptop van een bekende koopt. Deze zal eerder geneigd zijn om het je te vertellen als er mankementen zijn.

Een veilige laptop

Je laptop staat boordevol persoonlijke informatie. Als je niet oplet, kunnen andere mensen jouw informatie in hun bezit krijgen. Maar je kunt ook informatie verliezen. Dat kan erg frustrerend zijn. Daarom kun je maar beter de volgende tips ter harte nemen.

Verzekeren

Allereerst kun je een laptop tegen schade of verlies verzekeren. Vergelijk verschillende aanbieders via het internet op het gebied van prijzen en voorwaarden.

Wachtwoord voor je computer

Zet een wachtwoord op je laptop en houdt dit geheim. Gebruik dan ook geen voor de hand liggende wachtwoorden, zoals je geboortedatum of de naam van je kinderen, echtgenote of iets dergelijks.

Updaten

Installeer steeds de laatste software updates. Met het updaten zal ook de beveiliging worden bijgewerkt. De meeste besturingssystemen kunnen dit automatisch. Je kunt dit het beste via je vaste internet verbinding doen. Er zijn over het algemeen geen extra kosten aan verbonden, omdat de software updates onderdeel zijn van je licentieovereenkomst met je software.

Antivirus software

Om te voorkomen dat je laptop wordt besmet met een virus is het noodzakelijk een antivirus software op je laptop te installeren. Je hebt al pakketten met een volledige bescherming voor je computer waarvoor je jaarlijks een klein bedrag betaalt.

Open geen onbekende bestanden

Open geen e-mails waarvan je de afzender niet kent, of niet vertrouwt. Wees ook zuinig met het verstrekken van je e-mailadres. Hoe meer partijen jouw e-mailadres kennen, hoe groter de kans op ongewenste spam e-mail.

Wees voorzichtig met informatie via de e-mail

Stuur geen informatie via de e-mail met vertrouwelijke informatie (zoals bankrekeningnummers, pincodes, wachtwoorden en dergelijke). Voer deze gegevens ook niet in op websites die je niet vertrouwt.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over laptop kopen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!